SM-Liiga 2023-2024 säännöt

SM-Liiga 2023-2024 säännöt
  • Viestiketjun aloittaja Pinturihaukka
  • Aloituspäivämäärä
  • Vastauksia 11
  • Lukukerrat 1 907

Pelikaista.fi on moninpeleihin ja peliaiheiseen sisältöön keskittyvä peliyhteisö.

Palvelumme sisältävät peliseuraa ja yhteispelejä, keskustelua, pelaamista, sekä peliaiheisen sisällön luomista yhdessä jäsenten kanssa. Tervetuloa!

Liity nyt!
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
Liigaan ilmoittautuminen minulle yksityisviestillä Pelikaistalla tai Discordissa: Pinturihaukka#1897

Ilmoittautuneet joukkueet laitetaan erilliseen viestiin ketjun loppuun.

Ilmoittautuminen on auki 10.09.2023 klo 24.00 saakka ja ensimmäinen pelipäivä 24.09.2023

Mahdolliset virheiden korjaukset listataan sääntöjen loppuun, jos sellaisia löydän/joku muu löytää. Näistä minulle viestiä yksityisesti, pidetään ketju siistinä!


SM-Liiga 2023-2024 säännöt


1. Sääntöjen velvoittavuus

Ilmoittautumalla Liigaan, joukkueen katsotaan lukeneen sekä ymmärtäneen Liigan säännöt. Täten joukkue sitoutuu noudattamaan niitä. Vain käytännön muutokset suhteessa edelliseen kauteen on lihavoitu valkoisella.


2. Kilpailun järjestäjät ja versio

Pääjärjestäjä: Pinturihaukka
Apulaisjärjestäjä: Madekikk
Liigan pääasiallinen foorumi on Pelikaista.fi. Varafoorumina toimii kalassa.net
SM-Liigassa käytetään pelin uusinta versiota, ellei toisin ilmoiteta.


3. Liiganeuvosto

Liiganeuvoston muodostaa joukkueiden kapteenit. Kapteenin estyessä korvaava edustaja on ensisijaisesti varakapteeni. Liiganeuvoston kotipaikka on Discord. Lähetän kutsulinkin palvelimelle kunkin ilmoittautuneen tiimin kapteenistolle. Pienemmät kiistatilanteet hoitaa kilpailun pääjärjestäjä (Pinturihaukka) ja hankalammissa tapauksissa kutsuu Liiganeuvoston koolle päätöksentekoa varten. Liiganeuvostossa yksinkertainen enemmistö riittää päätöksentekoon. Liiganeuvoston äänestyksessä tasatilanteen sattuessa ylituomareiden mielipide ratkaisee. Ylituomareina toimivat pelintekijät Mikko Happo sekä Janne Olkkonen. Mahdollisia rangaistuksia ovat varoitukset, pelikielto, pistemenetykset, Liigasta sulkeminen jne. Myös mahdollisuus uusintaotteluihin on olemassa. Liigan johdon tai pelintekijöiden päätöksistä ei ole valitusoikeutta.

Liiganeuvoston avauskokousta ennen pelien alkua ei tulla pitämään. Säännöt eivät juurikaan muutu viime vuodesta (lukuun ottamatta mahdollista pientä formaatin muutosta), joten ne pitäisivät olla selvät kaikille.


4. Formaatti


Joukkueturnaus, jossa kaksi joukkuetta pelaa samaan aikaan jäällä (9 vs. 9).
Pisteytys on 12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1, ei suurin kala pistettä. Mikäli kaksi tai useampi pelaaja on vesistön lopputuloksissa tasoissa (mm. kpl-kisat), pelaajat saavat pisteitä yhtä paljon. Vesistön voitosta joukkue saa 2 pistettä, tasapelistä 1p ja tappiosta 0p.


5. Vesistöjen ja kisamuotojen käyttö

Joukkue voi valita yksittäisen vesistön vain kerran koko SM-Liigan aikana (mukaan lukien pudotuspelit). Joukkue ei voi valita omaksi vesistökseen järjestäjän ilmoittamaa pakollista vesistöä samalla kierroksella/pudotuspelisarjassa. Mahdollisesti uusia Liigan aikana tai noin 1-2 kuukautta ennen Liigan alkamista ilmestyviä vesistöjä ei saa käyttää omana valintana. Runkosarjassa ainoastaan kotijoukkue voi valita erikoismapin. Pudotuspeleissä joukkue saa valita korkeintaan yhden erikoismapin per pudotuspelisarja, oli sitten koti- tai vierasjoukkue. Seuraava pelattava vesistö ilmoitetaan viimeistään ennen edellisen vesistön päättymistä. Vesistöjen välillä on 5min tauko, joka alkaa heti edellisen järven loputtua.
Erikoismapeiksi lasketaan kaikki muut muodot kuin ”normaali” ja ”kaikki lajit”.
Seuraavia erikoispelityyppejä ei saa valita SM-Liigassa: Kaikki hauki/kuha muodot sekä suurin kala, suurin särkikala, kirjo ja taimen kpl, ruutupilkki-muodot.

Pakollisten vesistöjen ja otteluohjelman arvonnan suorittaa Tonza_888 excelillä.


5.1 Vesistö- ja hostausvirheet

Vesistövirhe eli jos joukkue erehtyy valitsemaan jo käyttämänsä vesistön, kyseisen kierroksen pakollisen vesistön, erikoismapin vierasjoukkueena runkosarjassa, valitsemaan toisen erikoismapin yhtä pudotuspelisarjaa kohden, täysin kielletyn kisamuodon tai mahdollisesti Liigan aikana/sen kynnyksellä tulleen uuden vesistön, joukkue häviää vesistön automaattisesti 0-75, jos mappi on ehditty jo aloittaa.

Näppäilyvirhe eli jos mappi käynnistetään vahingossa poikkeavilla asetuksilla ilmoitetusta tai käynnistetään kokonaan eri mappi kuin on ilmoitettu, on hostaavalla joukkueella minuutti aikaa korjata virhe ja aloittaa mappi alusta oikeilla säädöillä. Mikäli näin ei kuitenkaan tehdä, tuomitaan hostaava joukkue hävinneeksi vesistö 0-75.

/results toiminto jäänyt päälle = Varoitus, vastustaja saa päättää jatketaanko vai otetaanko uusintastartti. Toinen kerta ja sitä seuraavat samasta virheestä johtavat hylkäykseen 0-75 kyseisestä vesistöstä.

Autohostia ei saa käyttää = Ensimmäinen kerta johtaa varoitukseen, sitä seuraavat 0-75 hylkäykseen kys. vesistöstä. (rike pätee vain silloin, jos autohosti on ehtinyt aloittaa vesistön)


6. Pelaajavaihdot ja yhteyskatkot

Pelaajia saa ottaa jäälle lisää erän aikana jos pelaavalla joukkueella oli alimiehitys jo vesistön alkaessa. Pelaajia voi vaihtaa vesistöjen välissä. Jos pelaaja tippuu kesken vesistön, kyseinen pelaaja voi palata takaisin, mutta uudella pelaajalla ei korvata kesken pelin pudonnutta pelaajaa. Mikäli ottelun hostaajan yhteyden tai isomman sähkökatkon takia suurin osa pelaajista tippuu ulos, pelataan vesistö uudelleen. Putoavien pelaajien määrä uusintaan on 3 pelaajaa samasta joukkueesta. Jos tulee ilmi tahallisia putoamisia, jotka johtavat uusintapeliin, menettää kyseinen joukkue kaikki pisteet runkosarjassa.

Ylimääräiset pelaajat poistuvat hostilta ennen vesistön alkua (lukuun ottamatta hostia, joka saa huilata punnitusalueella). ”Liikaa pelaajia jäällä”- rikkeen ehdot täyttyvät, jos joukkue pelaa 10 tai useammalla pelaajalla vesistöä yli minuutin ajan. Joukkueella on siis minuutti mapin alkamisesta aikaa poistaa ylimääräiset pelaajat hostilta. Mikäli näin ei kuitenkaan tehdä ajallaan, joukkue häviää kyseisen vesistön 0-75.


6.1. Pelaajamateriaali ja värväys

Liigajoukkueet käyttävät peleissään vain oman joukkueensa pelaajia. Toisen joukkueen jäsen ei voi korvata hetkellisesti toisen joukkueen pelaajavajetta. Siirtoajan päättymisen jälkeen joukkueeseen liittyneet pelaajat eivät saa pelata jatkopeleissä. Siirtoaika päättyy 31.12.2023. Mahdollisiin ulkomaalaisiin pelaajiin pitää olla järjestäjän tai Liiganeuvoston hyväksyntä. Ne henkilöt, jotka ovat saaneet ikuiset bannit foorumille huijauksen tai käytöksen vuoksi, eivät saa pelata missään joukkueessa.


7. Runkosarja

Runkosarjassa vakio pelipäivä on sunnuntai (pari arkipeliä ovat mahdollisia, joulun ja uuden vuoden –pelit mahdollisesti arkipäivinä). Pelit alkavat klo 20.00. Yhdessä ottelussa pelataan 3x30min erää seuraavassa järjestyksessä: Järjestäjän ilmoittama vesistö, kotijoukkueen vesistö ja vierasjoukkueen vesistö. Joukkueet saavat keskenään myös sopia pelipäivän siirrosta. Runkosarja pelataan kaksinkertaisena, eli kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti. Tasatilanteessa joukkueiden sijoitus runkosarjassa muodostuu seuraavasti:

1) tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisistä otteluista saadut pisteet (ensin koko-, sitten eräpisteet).
2) koko runkosarjan eräpisteiden suhde.
3) enemmän kerättyjä eräpisteitä koko runkosarjassa.
4) arvonta.


8. Pudotuspelit


1694630917717.png


Koska ilmoittautuneiden joukkueiden määrä jäi seitsemään, muuttuu pudotuspeliformaatti seuraavasti:
Runkosarjan 1. ja 2. pääsevät suoraan välieriin, puolivälieräparit ovat 3. vs. 6. ja 4. vs 5., runkosarjan 7. jää pudotuspelien ulkopuolelle.


Mikäli ilmoittautuneiden joukkueiden määrä jäisi kahdeksaan, pudotuspelikaavio muuttuisi seuraavasti:
Runkosarjan 1. suoraan välieriin, puolivälierät pelattaisiin runkosarjan 2-7, 3-6 ja 4-5 kesken, 8. sija jää pudotuspelien ulkopuolelle.9. Tulosten lähetys ja kirjaaminen

Kaikkien joukkueiden kapteenien on pidettävä playlog-toimintoa päällä. Myös muille pelaajille tämä on suotavaa. Hostaavan joukkueen on huolehdittava, että playlogit lähetetään mahdollisimman pian ottelun jälkeen SM-Liiga sivulle (1h sisään). Tulokset pyritään laskemaan mahdollisimman pian kierroksen jälkeen. Valitusaika tuloksista on 24h niiden julkaisemisesta.


10. Chatin käyttö otteluissa

Jokaisen pelaajan tulee pelissä käyttäytyä muita kunnioittaen ja välttää muiden pelaajien häiritsemistä. Pelin hostin pitäjällä on oikeus vaientaa mute-komennolla häiritsevästi viestivä pelaaja. Ennen jokaista ottelua hostaajan on annettava vierasjoukkueen kapteeniston jäsenelle admin-oikeus. Vierasjoukkueen kapteenilla on oikeus hiljentää mute-komennolla häiritsevästi viestivä pelaaja. Huonosta käytöksestä voidaan asettaa rangaistus Liigan johdon toimesta häiriköivälle pelaajalle/joukkueelle, mikäli chatlogeilla voidaan todistaa häiritsevä käytös.


11. Lokkiminen

Rangaistavaksi katsotaan pelaajalta:

  • Useamman kuin kahden avannon poraaminen toisen pelaajan viereen samassa paikassa (tähän ei lasketa ensimmäistä vesistön aikana kairattua reikää).
  • Toistuva sellaisten reikien kairaaminen toisen pelaajan läheisyyteen, joissa pilkkimistä ei tapahdu tai avannoilla pilkitään reilusti alle minuutin ajan.

Lokkimisesta voidaan asettaa rangaistus häiritsevälle pelaajalle, mikäli todisteet häiritsemisestä löytyvät. Todisteiksi kelpaavat kuvakaappaukset (useita vaaditaan) tai näytöntallennus ohjelmalla nauhoitettu videomateriaali. Ensimmäisestä yksittäisen pelaajan rikkeestä tulee varoitus. Toisesta 1 pelin pelikielto, kolmannesta ja sitä seuraavista joukkue menettää 2 pistettä. Mikäli yhden vesistön aikana useampi joukkueen pelaaja on rikkonut lokkisääntöjä, tuomitaan joukkue hävinneeksi vesistön luvuin 0-75.


12. Vakavat käytösrikkeet

Kaikenlainen rasistinen, uhkaava, toista loukkaava esim. ulkoista habitusta tai vammaisuutta halventava kirjoitus yleisellä chatillä tai kohteena olevalle yksityisesti johtaa SM-Liigasta pois sulkemiseen.
Päivitykset/korjaukset:
- Formaatista tehty lopullinen päätös, eli pelataan 9 vs. 9
- Korjattu kohtaan 6, rangaistavaa on pelata 10 tai useammalla pelaajalla vesistöä yli minuutin ajan
- Korjattu kohtaa 8 (Pudotuspelit), koska ilmoittautuneiden joukkueiden määrä putosi viime hetkellä seitsemään
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
Sääntöihin päivitetty lopullinen päätös formaatista. Elikkä 9v9 mennään tällä kaudella. Tässä tiimien kapteenistoille tehdyn kyselyn tulokset:
1693507718569.png


SM-Liigaan ilmoittautuminen päättyy 10.9.2023 klo 24:00. Muistakaahan ilmoittautua.
 
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
SM-Liigaan ilmoittautuneet tiimit:

- YK-joukot
- ROTO
- MV
- SATA
- Team Hurrikaani
- Procyon II
- TKN

Ilmoittautuminen on päättynyt.
 
Viimeksi muokattu:
Sivustaseuraaja
Liittynyt
21/3/23
Viestit
5
Hei tuosta lokkimisesta.jos on reikii vieressä useammpi ja menee niihin pilkiin mitäs sit ?
 
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
Valmiita reikiä saa käyttää ihan normaalisti ja niissä liikkua. Jos pelaajan vieressä on useampi reikä, niin niiden reikien välillä saa kyllä liikkua. Nehän ei ole pelaajan itse tekemiä reikiä vaan jonkun muun tekemiä.
 
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
Ilmoittautuneiden joukkueiden määrä putosi viime hetkellä seitsemään, joten pudotuspeliformaattia muutetaan seuraavasti:

Runkosarjan 1. ja 2. pääsevät suoraan välieriin, puolivälieräparit ovat 3. vs. 6. ja 4. vs 5., runkosarjan 7. jää pudotuspelien ulkopuolelle.

1694630943832.png
 
Viimeksi muokattu:
Sivustaseuraaja
Liittynyt
21/3/23
Viestit
5
pitäisi tehä jokin ratkasu et saa pelata tai sit ei saa pelata kuin suomen kansalainen. on väärin et liiga neuvosto päättää et toisen joukuuen ulkomaalaivahvistus saa pelata mut toisen ei. eli rajoittaa et jokaisessa joukueessa saa pelata vaikka 3 ulkomaalaista tai sit ei yhtään. Tehkää päätöksii elkääkä vain miettikö. :)
 
Kiinnostunut
Liittynyt
6/11/21
Viestit
11
6.1. Pelaajamateriaali ja värväys

Liigajoukkueet käyttävät peleissään vain oman joukkueensa pelaajia. Toisen joukkueen jäsen ei voi korvata hetkellisesti toisen joukkueen pelaajavajetta. Siirtoajan päättymisen jälkeen joukkueeseen liittyneet pelaajat eivät saa pelata jatkopeleissä. Siirtoaika päättyy 31.12.2023. Mahdollisiin ulkomaalaisiin pelaajiin pitää olla järjestäjän tai Liiganeuvoston hyväksyntä. Ne henkilöt, jotka ovat saaneet ikuiset bannit foorumille huijauksen tai käytöksen vuoksi, eivät saa pelata missään joukkueessa.Tämä kausi mennään tällä säännöllä. Seuraavan kauden järjestäjä voi miettiä taas asioita uusiksi. Ainaki mun tietääkseni tää sääntö on ollu viimesen kahden kauden ajan suurinpiirtein samassa muodossa. Sinänsä on hieman erikoista, miten se nähdään nyt ongelmana, jos se aiemmin oli kuitenkin ihan ok. Ainakaan mun tietoon ei oo tullu tästä mitään porua aiemmilta kausilta. SM-Liiga pysyy jatkossakin SM-Liigana eli yhdellekään tiimille ei hyväksytä tuota kolmea ulkomaalaispelaajaa vaikka sitä pyydettäisiinkin. Jos hakemuksia ulkomaalaispelaajan käytölle tulee, niin niitä tarkastellaan tapauskohtasesti. Päätöksen näistä tekee järjestäjä tai Liiganeuvosto.
 
Sosiaalinen
Liittynyt
10/4/19
Viestit
65
Ei asia ongelma, mutta joitain asia vaivaa. Pelko kai siinä, että SM-liigasta tulisi sellainen seka liiga. Tietääkseni asia on toiminut näinkin.Parasta vaan opettaa uusia pilkkijöitä, niin ei tarvii ulkomailta tähytä täydennystä..
Tuo sääntö on ollut iät ja ajat. Juontaa juurensa yhteen kauteen joskus yli 10v sitten, kun useampi itäblokin tiimi tuli mukaan ja dominoi liigaa. Sen kauden jälkeen PP2-Liiga muutettiin SM-Liigaksi ja tuli tuo sääntö.
 
Ylös